Akaryakıtta “Silici” Operasyonuna Tam Destek... / 18/01/2021

Akaryakıtta “Silici” Operasyonuna Tam Destek...

EPGİS Başkanı Aktaş:
 
- “Akaryakıt sektöründe fatura kaynaklı kaçakçılık en çok bu sektöre zarar vermiş, bu yola tevessül edenlerin oluşturduğu haksız fiyat rekabeti, vergisini veren basiretli akaryakıt bayilerini zor duruma düşürmüştür. Sendika olarak bu operasyona tam destek veriyoruz”
 
- “Devletin bu nedenle vergi kaybı, 2017 yılında 4,7 milyar lira, 2018 yılında 17,5 milyar lira, 2019 yılında 22 milyar lira, 2020 yılında ise 27 milyar liraya çıktı. Artık müdahale zorunlu hale gelmişti”
 
- “Bu bataklığı tamamen kurutmanın kesin yolu ise sendika olarak geliştirdiğimiz ve sektörde de karşılık bulan, akaryakıttaki yüzde 18’lik KDV oranından 17 puanlık kısmının ÖTV’ye eklenerek, akaryakıtta KDV’nin yüzde 1’e çekilmesidir”
 
 
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt üzerinden vergi kaçırdığı gerekçesiyle 50 ildeki 220 şüphelinin göz altına alındığı “silici” operasyonuna ilişkin, “Akaryakıt sektöründe fatura kaynaklı kaçakçılık en çok bu sektöre zarar vermiş, bu yola tevessül edenlerin oluşturduğu haksız fiyat rekabeti, vergisini veren basiretli akaryakıt bayilerini zor duruma düşürmüştür. Sendika olarak bu operasyona tam destek veriyoruz.” dedi.
 
Aktaş, Türkiye’de son yıllarda fiziki akaryakıt kaçakçılığının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) önlemleriyle sıfırlandığını, ancak fatura kaynaklı kaçakçılığın ise yükselişe geçtiğini belirterek, sendika olarak bu türden faaliyetleri sonlandıracak mekanizmayı tasarlayarak kamuya sunduklarını dile getirdi.
 
Son yıllarda bu şekilde kaçırılan verginin çok hızla arttığını aktaran Aktaş, “silici” operasyonunun en çok da haksız rekabetle boğuşan basiretli akaryakıt bayilerini sevindirdiğini söyledi.
 
Aktaş kaçakçılığın oluşturduğu haksız rekabete ilişkin şunları kaydetti:
 
“Fatura kaynaklı vergi kaçırarak ticari kar elde eden bayiler, bu karı akaryakıt satış fiyatlarını rekabeti bozacak şekilde düşürmede kullandılar. Hali hazırda EPDK tarafından sıkı şekilde belirlenmiş dağıtım şirketi ve bayi kar marjlarını zorlayarak indirim yapan bayiler sıfır kara indiklerinde bile bu haksız rekabet ile mücadele edemediler. Bu nedenle vergisini veren bayilerin kapanarak ticaretten çekildiğini gördük.”
 
Öte yandan devletin vergi kaybının ise yıllara sâri üstel olarak arttığını ifade eden Aktaş, “Devletin bu nedenle vergi kaybı, 2017 yılında 4,7 milyar lira, 2018 yılında 17,5 milyar lira, 2019 yılında 22 milyar lira, 2020 yılında ise 27 milyar liraya çıktı. Artık müdahale zorunlu hale gelmişti.”
 
- Bataklığı kurutalım önerisi
 
Aktaş, EPGİS olarak operasyonda emeği geçen tüm yetkilileri kutladıklarını belirterek, “Artık sektör olarak beklentimiz bataklığın kurutulması, yani bu türdeki kaçakçılığın, getirilecek mali düzenlemelerle yapılamaz hale getirilmesidir. Bu bataklığı tamamen kurutmanın kesin yolu ise sendika olarak geliştirdiğimiz ve sektörde de karşılık bulan, akaryakıttaki yüzde 18’lik KDV oranından 17 puanlık kısmının ÖTV’ye eklenerek, akaryakıtta KDV’nin yüzde 1’e çekilmesidir.” ifadelerini kullandı.
 
Bu metoda ek olarak Aktaş, akaryakıt dağıtım şirketi kurmanın zorlaştırılması, mali suça mali ceza verilmesi ve istasyonlardaki işlemlerin anlık olarak Maliye'ye aktarılmasını önerdi.


26/07/2024

26 TEMMUZ 2024 TARİH VE 32613 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN KANUN DEĞİŞİKLİĞİ

devamı
20/03/2024

YILLIK FAALİYET RAPORU BİLDİRİMİNE İLİŞKİN DUYURU

devamı
20/03/2024

ATIK BEYANININ 31 MART'A KADAR YAPILMASI GEREKİYOR

devamı