İlan ve Reklam Vergisinde, Renkli Alanlara dair Bilgilendirme / 10/12/2018

İlan ve Reklam Vergisinde, Renkli Alanlara dair Bilgilendirme

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan  Sendikamıza (EPGİS) yapılan açıklamada, yazı ve resimlerden bağımsız olarak yalnızca “Renk” kullanılan alanlardan İlan ve Reklam Vergisi hesaplanamayacağı, logonun (yazı ve resmin) kapladığı alan dışındaki boyalı alandan vergi alınamayacağı açıkça vurgulandı. 
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS)olarak, geçtiğimiz aylarda ilan ve reklam vergilerinin hesaplanma yöntemlerinin netleştirilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yapmış olup ve edindiğimiz bilgileri üyelerimize duyurmuştuk. Gelir İdaresi Başkanlığı, EPGİS’e, Belediye Gelirleri Kanunu’nun 15. maddesine göre vergi hesaplamasında ilan ve reklamlarda kullanılan yazı ve resimlerin kapladığı alanın dikkate alınacağı bilgisini vermişti.

Sendikamızın duyurduğu bilgi notundan sonra Adana ve Muğla Büyükşehir Belediyeleri, yasada renkli alanlara dair ifade bulunmadığı, bu alanların da vergiye tabi olduğu yorumunda bulundular. Hatta Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bir EPGİS üyemize gönderdiği belgede, “Akaryakıt istasyonları, bağlı bulundukları firmalara ait renklerin kanopi, kanopi alınları, akaryakıt pompaları, ışıklı levhalar, satış ofisi cephesi, yağ ve katkı maddesi ambalajları, variller, çalışan üniformaları ve tankerler gibi alanlarda kullandığı için bu unsurları taşıyan her türlü olgunun ilan ve reklam vergisi içine girdiğini ve vergilendirilmesi gerektiği” öne sürüldü.

Sendikamız, bu bildirimin akabinde yeniden Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurup ilgili belediyelerin adil olmayan vergi talepleri karşısında kurumun görüşüne ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı verdiği yanıtta şu açıklamayı yaptı:

“İlan ve reklam konusu unsur, kurumsal yazı ve resim olup, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca yazı ve resimlerin kapsadığı alanın yüzölçümü vergiye konu olduğundan bu alan üzerinden İlan ve Reklam Vergisi hesaplanmalıdır.”

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, yazı ve resimlerden bağımsız olarak yalnızca renk kullanılan alanlardan vergi hesaplanamayacağı, logonun (yazı ve resmin) kapladığı alan dışındaki boyalı alandan ilan ve reklam vergisi alınamayacağı açıkça vurgulandı.

 “İlan ve Reklam Vergisinin hesaplanmasında, akaryakıt istasyonlarının kapalı çatı alanlarında logonun veya firma markasının yer aldığı alanın yüzölçümü dikkate alınması, markayı, logoyu desteklemek amacıyla renkle boyanmış alanlardan ise vergi alınmaması gerektir.”Aksi yönde yapılacak her türlü uygulamanın başta Belediye Gelirleri Kanunun 15. maddesine ve Gelir İdaresinin görüşüne aykırılık teşkil edecektir.

 Üyelerimiz, Gelir İdaresinin bilgi notunu Sendika merkezimizden temin edebilirler.


20/03/2024

YILLIK FAALİYET RAPORU BİLDİRİMİNE İLİŞKİN DUYURU

devamı
20/03/2024

ATIK BEYANININ 31 MART'A KADAR YAPILMASI GEREKİYOR

devamı
13/02/2024

BAKANLIK, BENZİN BUHARININ GERİ KAZANIMI İÇİN SÜRE UZATIMI YAPTI

devamı