Akaryakıtta esnek ÖTV uygulaması nasıl işledi? / 25/12/2018

Akaryakıtta esnek ÖTV uygulaması nasıl işledi?

Akaryakıtta esnek ÖTV uygulaması nasıl işledi? 
Akaryakıt fiyatlamalarının hiçbir aşamasında dağıtıcılar, İstasyon bayileri, STK’lar ve EPDK yer almamaktadır.
Akaryakıt fiyatları hesaplanırken ham petrol fiyatları da baz alınmamaktadır.
Akaryakıt fiyatlarının hesaplanmasında esas alınan fiyatlama Akdeniz piyasası işlenmiş ürün fiyatları ortalaması ve Dolar’ın yurtiçi değerlenmesinin ortalamalarıdır.
STK başkanları yada sosyal medya kullanıcıları talep ediyor diye fiyatlarda değişim de söz konusu değildir.
Akaryakıt fiyatlarında esnek ÖTV uygulaması Mayıs 2018 tarihinde devreye girdi. Yani akaryakıt pompa satış fiyatlarına fiilen üst sınır getirilmiş oldu. Uygulama sayesinde ürün fiyatları ile dövizde yaşanan artışların beraberinde getirdiği zam ihtiyacı, benzin ve motorin pompa satış fiyatlarına yansıtılmadı.
 Çünkü söz konusu ürünlerden alınan ÖTV'de zam ihtiyacı kadar kesinti yapıldı. Yani devletin ÖTV gelirleri azaldı ama vatandaş sabit fiyatla benzin ve motorin almaya devam etti. 
Son 3 aydan bu yana petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ile döviz kurlarındaki gerileme, benzin ve motorin fiyatlarına da indirim olarak yansıdı. Bu indirimlerin bir kısmı, daha önce zam yapmamak için kesilen ÖTV’nin yerine koyulmasıyla pompaya yansımadı. 
Ancak son haftalarda ürün fiyatlarında ortaya çıkan düşüşler, benzin ve motorin pompa satış fiyatlarına da yansımaya başladı. Çünkü gelen indirimlerle devletin aldığı ÖTV’de yapılan kesintiler yerine koyulduğu gibi, pompa satış fiyatlarında düşüş yapılacak noktaya gelindi.

 Sendikamız EPGİS tarafından yapılan hesaplamalara göre daha önce yapılan ÖTV indirimleri yerine koyulduktan sonra pompa fiyatlarına yansıyan indirim miktarları ise motorinde 73 kuruş, benzinde 116 kuruş, otogazda ise 32 kuruş olarak tespit edildi.


20/03/2024

YILLIK FAALİYET RAPORU BİLDİRİMİNE İLİŞKİN DUYURU

devamı
20/03/2024

ATIK BEYANININ 31 MART'A KADAR YAPILMASI GEREKİYOR

devamı
13/02/2024

BAKANLIK, BENZİN BUHARININ GERİ KAZANIMI İÇİN SÜRE UZATIMI YAPTI

devamı