Sendikamızın Hava Su Saatlerine Dair Bilgilendirmesi / AA / 07/02/2020

Genel başkanımızın AA ya bu konuda verdiği demeç.

Sendikamızın Hava Su Saatlerine Dair Bilgilendirmesi / AA

EPGİS: "Akaryakıtçılar ceza endişesiyle ücretsiz hava su saatlerini sökebilir"
ANKARA (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOĞLU - Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, bu yıl uygulamaya alınan ve akaryakıt istasyonlarındaki ücretsiz hava su saatlerine ceza uygulamasının önün açan düzenlemeye ilişkin, "15 bin liraya kadar çıkabilecek cezalar, bu hizmetin ücretsiz verildiği sektörü zora sokar. Akaryakıtçılar ceza endişesiyle ücretsiz hava su saatlerini sökebilir." dedi.

Aktaş, akaryakıt istasyonlarında ücretsiz hava su saatlerinin denetlenmesine yönelik olarak Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından uygulanmaya başlanan periyodik muayenelere ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

TSE'nin internet adresi üzerinden muayene için başvuru yapılabildiğini ifade eden Aktaş, akaryakıt ve LPG gibi ürünlerin sayaç muayenelerinde uygunsuzluk tespitini takiben 15 bin liraya kadar idari para cezasının uygulanabildiğini dile getirdi.

Aktaş, satışı yapılan dolayısıyla ticarete konu ürünlerde sayaçlara uygulanan denetimin doğru olduğunu ancak söz konusu denetimin ilgili kanun gereğince ticarete konu olmayan ürünlerde uygulanmaması gerektiğine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İstasyonlarda motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazların da bu sisteme dahil olması akaryakıt sektöründe ciddi anlamda sıkıntıya neden olacaktır. Zira 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu ticarete konu ölçü ve ölçü aletlerinin muayene ve damgalanmasını esas kılmaktadır. İstasyonlar, arabasının tekerleğine hava basan müşterilerden para almadığı müddetçe ticaretten bahsetmemiz söz konusu değildir. 15 bin liraya kadar çıkabilecek cezalar, bu hizmetin ücretsiz verildiği sektörü zora sokar. Akaryakıtçılar ceza endişesiyle ücretsiz hava su saatlerini sökebilir."

Sektörün, ücretsiz ve amme hizmeti olarak gördüğü bu hizmeti zorunluluk ve cezai halinden dolayı istasyonlardan kaldırmayı ciddi olarak düşünmeye başladığını anlatan Aktaş, "Bakanlığımızdan talebimiz mali değere sahip olmayan ve ticarete konu olmayan bu hizmete dair olan muayene ve damgalanma zorunluğunun ivedilikle kaldırılmasıdır." diye konuştu.

Sendikamızın Hava Su Saatlerine Dair Bilgilendirmesi / AA