EPGİS'ten zamlara / 27/04/2018

EPGİS'ten ardı arkası kesilmeyen akaryakıt zamlarına tepki...

EPGİS'ten zamlara

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıta arka arkaya gelen zamların, bayilerin belini büktüğünü belirterek, son zamlar ile dağıtıcı firma ile bayinin toplam kâr oranının bir yılda brüt % 13'ten % 9.8'e düştüğünü belirtti. Aktaş, "Fiyatlama mekanizmasının hiçbir yerinde yer almayan bayiler olarak kârımızın her geçen gün düşmesinden ve günah keçisi ilan edilmekten bıktık, usandık" dedi.
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, "Yükselen akaryakıt fiyatlarından bizler de şikayetçiyiz. Her gelen zam bizim için azalan kârlılık ve ek sermaye ihtiyacı demek" diye konuştu. Son zamlar ile ana dağıtım firması ve bayinin toplam kârlılığının brüt % 13'ten % 9.8'e düştüğünü belirten Aktaş, "Kâr marjı kuruş bazında sabit olduğu için her zamla yüzdesel bazda azalıyor. En iyimser durum olan kârın yarı yarıya paylaşımında bile bayinin kârı brüt % 5'e geriledi dedi. Buna karşılık bayilerin masraf kalemlerinin enflasyondan daha fazla arttığına dikkat çeken Aktaş şöyle dedi: "Bankalar yükselen faiz oranlarını acımasızca bizlere yöneltmektedir. Bu masraflarla ticari hayatımızı idame etmemiz mümkün değildir. Dağıtıcıların ve bayilerin bu karlılık oranları ile yatırım yapma imkanı olmadığı gibi hayatta kalma imkanı da kalmamıştır. EPDK'nın 2015 yılında belirlediği yeni formülasyon ile Cent bazında hesaplayıp TL'ye çevirdiği ve o günden beri TL bazında maktu kalan kâr oranımızın ivedilikle artırılması zorunlu olmuştur. Devletin isimsiz vergi tahsildarlığı görevini yerine getiren istasyonlar ve dağıtıcıların 2015'ten beri sabit kalan kâr marjı sorunu çözüme kavuşmadığı takdirde, zaten vergisel akaryakıt kaçakçılığı yapanlar yüzünden boğulmak üzere olan namuslu sektör temsilcileri işyerlerinin kapısına kilit vurmak zorunda kalacaktır."
Günah keçisi ilan edilmekten usandık!
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıta devamlı yapılan zamlarla ilgili olarak fiyatlama mekanizmasının hiçbir yerinde yer almayan dağıtıcı ve bayilerin adeta günah keçisi ilan edilmesinden bıkıp, usandıklarını belirterek, "Zam haberleriyle araçların yığılması nedeniyle günlük bazda dahi stok yapma imkanımız yoktur. Yığılan araçlar tanklarda bulunan mevcut akaryakıtı süratle tüketmekte, bu nedenle akaryakıt bulamayan bazı tüketiciler, istasyonun fotoğrafını sosyal medyada yayınlanarak adeta linçe tevessül etmektedir. Zamlarla hiçbir ilgisi olmayan bayileri linç etmeyi durdurun!" diye tepki gösterdi.

EPGİS hakkında
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası EPGİS, Türkiye genelinde 250 binden fazla kişiye istihdam sağlayan dağıtım sektörünün yıllar içinde biriken sorunlarını çözmek için 14 Şubat 2017 tarihinde kuruldu. EPGİS'in Kurucular Kurulu'nda, İzmir'den Şanlıurfa'ya, Rize'den Batman'a, Türkiye'nin pek çok ilinden isimler yer alıyor. EPGİS, akaryakıt bayileri ile ana dağıtıcılar arasındaki sorunları, mahkemeye gitmeden, kendi bünyesinde oluşturduğu Uzlaştırma Komisyonu ile çözerek önemli bir yeniliğe imza atmıştı.

cnnturk.com