e-İrsaliye 5 milyarlık vergi kaybını önler- Akşam / 30/04/2019

e-İrsaliye 5 milyarlık vergi kaybını önler- Akşam

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan "e-İrsaliye sistemi 30 Haziran'a çekilsin" önerisi geldi. Böylece akaryakıtta 5 milyar liralık vergi kaçağının önleneceği belirtildi.
Miray ÇİMEN

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ndan (EPGİS) akaryakıtta vergi kaçakçılığını önlemek için çözüm önerisi geldi. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, 1 Ocak 2020’de geçilecek e-irsaliye sisteminin 30 Haziran 2019’a çekilmesi önerisinde bulunarak, böylece en az 5 milyar lira vergi kaçakçılığının engelleneceğini söyledi. Tüm önlemlere rağmen vergi kaçakçılığının sürdüğünü vurgulayan Aktaş, şirketlerin ödemediği vergilerin 17.5 milyar liraya ulaştığını söyledi.

FATURALARI SATIYORLAR

Aktaş, bazı küçük dağıtım şirketlerinin istasyon bayilerine akaryakıt verirken faturayı, fatura arayan şirketlere sattıklarını belirterek, "Devlet vergi gelirinden oluyor" ifadelerini kullandı.

Kalıcı çözüm KDV’nin %1'e düşürülmesi

Aktaş, akaryakıtta vergi kaçakçılığının önüne geçmenin kalıcı yönteminin ise akaryakıttaki yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 1’e çekilmesinden, aradaki yüzde 17’lik kısmın ÖTV’ye eklenmesinden geçtiğini söyledi. Aktaş, bu adımın kaçakçılığı bitireceğini vurguladı.