Akaryakıt istasyonlarının kart isyanı / 14/04/2017

Akaryakıt şirketlerinin dağıttığı kartların kaldırılması için çalışmalar hızlandı.

Akaryakıt istasyonlarının kart isyanı

Türkiye’nin dört bir yanından binden fazla akaryakıt bayisinin Şubat ayında kurduğu Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’nın (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na bir çağrı yaparak, iki yıl önce görüşe açılan ve akaryakıtta sadakat kartları ve katkı puanlarının kaldırılmasını öngören kurul kararının bir an önce onaylanarak uygulamaya sokulmasını istedi.
Ana dağıtıcı firmalar, anlaşma yaptıkları bankalarla ve kendi sadakat kartlarının müşterilere sağladığı indirimden kaynaklanan maliyeti üstlenmek yerine, büyük kısmını istasyonlara paylaştırıyorlar. Bunun sonucunda, kâr marjlarındaki düşüş nedeniyle mali zorluk yaşayan akaryakıt istasyonları bir de "kart katkı payı" adı altında ayda 10 - 15 bin TL ödemek zorunda kalıyorlar.

EPGİS ayrıca sadakat kartlarında biriken ve yıl boyunca müşterilerce kullanılmayan puanların, kesintisi yapılan bayilere bir an önce iadesini de talep ediyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, istasyonlardan gelen tepkiler doğrultusunda, hazırladığı kurul kararında "01/01/2016 tarihinden itibaren akaryakıt satışlarında finansal promosyonlar yapılamaz" hükmüne yer vermişti. Bununla birlikte EPDK'nın iki yıl önce görüşe açtığı karar taslağı, aradan geçen süre içinde bir türlü uygulamaya girmedi. EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, sadakat kartlarının bir an önce uygulamadan kaldırılması veya maliyetinin ana dağıtıcılar tarafından üstlenilmesini beklediklerini belirtti.
EPGİS HAKKINDA

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası EPGİS, Türkiye genelinde 250 binden fazla kişiye istihdam sağlayan dağıtım sektörünün yıllar içinde biriken sorunlarını çözmek için 14 Şubat 2017 tarihinde kuruldu. EPGİS'in Kurucular Kurulu’nda, İzmir’den Şanlıurfa’ya, Rize’den Batman’a, Türkiye’nin pek çok ilinden isimler yer alıyor. Genel Başkanlığını Fesih Aktaş’ın üstlendiği sendikada Genel Başkan Yardımcılıklarını, Çetin İzol, Semih Çolak, Aslı Çelik Yaman, Burak Gelir, Hakan Düzovalılar, Mehmet Mirioğlu, Memiş Zehiroğlu, Ender Kaya, Uğur Çolakoğlu yürütüyor.

EPGİS, akaryakıt bayileri ile ana dağıtıcılar arasındaki sorunları, mahkemeye gitmeden, kendi bünyesinde oluşturduğu Uzlaştırma Komisyonu ile çözerek önemli bir yeniliğe imza atmıştı.

borsagundem.com